fredag 10 januari 2014

Bäst ägg? Ur vilken aspekt?


Den som i första hand månar om miljön väljer ekologiska ägg, i synnerhet som de även är KRAV-godkända. 

KRAV framhåller att inga bekämpningsmedel och inga genmodifierade organismer används. Inte heller konstgödsel (för foderproduktionen), vilket anses bra för klimatet.

Inga bekämpningsmedel läcker till sjöar och grundvatten. Den biologiska mångfalden gynnas. Mer ogräs på åkern innebär fler insekter och fler insektsätande fåglar.

För hönsen innebär ekologisk produktion att de är garanterade att gå fritt, inte bara inomhus utan även utomhus, vilket främjar deras möjlighet till naturligt beteende.

Men den som sätter hönan främst väljer kanske annorlunda. I alla fall om man lyssnar på branschorganisationen Moderna ägg (som framför allt organiserar buräggsproducenter). De menar att frigående höns - ekologiska eller inte - mår sämst. 

I moderna burar trampar hönsen inte i sitt eget gödsel som de gör när de är frigående i stora flockar. Den allvarliga sidan av detta är spridningen av parasiter, främst spolmask.

Spolmask förekommer alltid, men förekomsten är klart större i stora djurgrupper. Det händer att mask kommer in i ägg. Äckligt, men helt ofarligt. Masken är nämligen både död och av fel sort för människor.

Moderna ägg ser den begränsade ytan som en fördel för hönsen. De menar att 8 - 10 höns är en mer naturlig flockstorlek som förhindrar stress, kannibalism och hackning. Ekologiska frigående höns får vara max 3 000 i gruppen, medan frigående höns inomhus kan vara upp till 10 000 i samma grupp.

Man får ha 16 höns i en bur. Både Svenska ägg och Moderna ägg uppger att grupperna består av 8 - 10 höns. Samtidigt har äggproducenter i Östergötland ansökt om att få ha 20 höns i samma bur. Ekonomiska fördelar brukar ha företräde i industriell produktion.

Det verkar dock råda enighet om produktionsformernas för- och nackdelar. Det verkar nämligen som att ingendera sidan attackeras av förespråkare för den motsatta åsikten. Var sida talar i första hand om fördelarna enligt sin ståndpunkt och undviker dess nackdelar.

Ekologiska producenter framhåller hönsens möjlighet till naturligt beteende: sprätta, picka och beta. Buräggsproducenterna framhåller hönsens bättre hälsa och mindre risk för stressat beteende.

Det innebär att vi konsumenter måste välja: Ekologiska ägg för miljön eller burägg för hönsens hälsa. Frigående höns med naturligt beteende men större risk för mask. Burhöns med naturlig flockstorlek men utan möjlighet till naturligt beteende. Det verkar inte gå att få allt i samma paket.

Ägg från frigående höns inomhus verkar vara det klart osmarta valet. Kravet på utomhusvistelse utesluter eko/KRAV-fördelarna för miljön, medan frigåendet förhindrar burhönsens bättre hälsa. Inga större vinster varken för miljö eller höns.

Så varför köpa ägg från frigående höns om de inte samtidigt är ekologiska?

Fast vi verkar tro att det räcker med frigång för att hönsen ska må bra. Det framkommer i en undersökning gjord av Moderna ägg, där 97 % tyckte att det är en viktig faktor för valet av ägg.

Försäljningsstatistiken stöder uppfattningen. Ungefär 60 % utgörs av ägg från frigående höns, men bara 10 % är ekologiska (Lantmannen 8/2010). Burägg, som alltså står för runt 40 %, tappar dessutom volym. Butikerna vill inte ta in burägg - vilket väl måste bero på att vi konsumenter inte efterfrågar dem. (En stor del av buräggen används förmodligen inom livsmedelsindustrin.)

Det finns naturligtvis fler aspekter, t.ex. klimatpåverkan (där buräggen verkar vinna debatten) och jag gör inte anspråk på en fullständig genomgång. Det skulle kräva betydligt mer av både studier och utrymme. 

Nu vet jag i alla fall vilka ägg jag väljer. Vet du?



Nästa: Äggen ska ju ätas också. Jag gör ett smak- och färgtest.


6 kommentarer:

  1. Ojoj, det är inte så lätt som man kunde tro att köpa ägg. Jag tillhör dem som trott att frigående var positivt och bra, men så fel jag hade. Det är ju väldigt många faktorer att ta hänsyn till. Har hittills köpt ekologiska ägg, men tänker absolut söka efter "burägg" på mitt ICA.
    Jag följer din blogg med intresse

    SvaraRadera
  2. Intressant! Själv väljer jag eko-äggen, fast jag har insett att burägg har fördelar som jag inte hade en aning om tidigare.

    SvaraRadera
  3. jätteintressant inlägg. för mig är det självklart med kravmärkta ägg:)

    SvaraRadera
  4. kul att höra! tack för att du skrev!

    SvaraRadera
  5. Jättebra skrivet, det här borde verkligen granskas mer nogrannt, folk köper frigående och ekologiska ägg på rutin, tycker det låter bra och det stillar samvetet. och det är kanske inte så konstigt, det krävs att man sätter sig in i frågorna lite, men gör man det ser man rätt snabbt mångha fördelar med de här inredda burarna, visst, allra bäst hade väl varit om man kunde köpa ägg direkt av någon småskalig bonde, men bor man i stan och vill äta ägg regelbundet, så är det nog det bästa alternativet. jag själv blev så nyfiken så jag gick in på moderna äggs hemsida, och där hittade jag massor av bra artiklar och tänkvärda inlägg, den hittar ni här www.modernaagg.se

    SvaraRadera
  6. Idag finns det de stora affärskedjorna endast ägg från frigående höns. Det är en stor kvalitetsskillnad på ägg från frigående höns och ägg från burhöns. Handeln bör låta kunderna välja och inte tvinga på oss ägg av sämre kvalité.

    Frigående höns lever i misär:
    De andas sin och sina kamraters avföring.
    De badar i sin och sina kamraters avföring.
    De äter sin och sina kamraters avföring, sannolikt 20–40 gram om dagen, dessutom har de tillgång till eventuella möss och råttors avföring. Burhöns har inte dessa problem då deras gödsel skiljs från djuren direkt i droppet.
    De frigående hönsen har dubbelt så hög dödlighet som sina burhållna kamrater och lever kortare tid och de konsumerar betydligt mer foder än sina burhållna kamrater.
    Frigående höns är definitivt inte klimatsmart eller resurssmart och personalen har sämre arbetsmiljö än vid äggproduktion med burhöns.

    De frigående djuren har i allt sämre levnadsförhållanden med undantag för att de kan flyga. Ingen del i produktionen av ägg från frigående höns ger någon fördel för hönsen, konsumenten eller samhället.

    Förädlingsindustri med kvalitetskrav använder inte ägg från frigångsdjur. Detta ett bra bevis på att en seriös livsmedelshandlare naturligtvis inte kan sälja frigångsägg.

    Låt konsumenterna själv välja vilken kvalité de vill ha på äggen!

    SvaraRadera