torsdag 9 januari 2014

Äggproduktion i Sverige

Att frigående höns inte sitter i bur - och vice versa - det förstår man ju. Men vad gäller för den ekologiska produktionen?

I Sverige finns fyra olika tillåtna produktionsmodeller för ägg. För samtliga finns tydliga regler för hur hönsen ska ha det, bl.a. i form av föreskrifter från Jordbruksverket och djurskyddslagstiftning. Följande är en sammanfattning från branschorganisationen Svenska äggs hemsida:


Burhöns

Höns får hållas i inredda burar. Den gamla sorten (utan t.ex. sittpinne) är förbjuden sedan ca 15 år. Dagens burar är inredda med sittpinne, värprede och ströbad. I varje bur får finnas max 16 hönor. Varje höna ska ha minst 750 kvadratcentimeter yta, vilket ungefär motsvarar ett A4-ark. Hönsen utfodras med vegetabiliskt foder som till största delen består av svensk fodersäd.  


Frigående höns inomhus

Hönsen går fritt i stallar med sittpinnar, värpreden och strö på golvet. Max 9 höns/kvadratmeter (motsvarar ca 1100 kvadratcentimeter/höna). Hönsen kan sprätta och bada i ströet inomhus. De utfodras med vegetabiliskt foder som till största delen består av svensk fodersäd.


Frigående höns utomhus

Hönsen går fritt i stallar med sittpinnar, värpreden och strö på golvet. Max 9 höns/kvadratmeter (motsvarar ca 1100 kvadratcentimeter/höna). Hönsen kan sprätta och bada i ströet inomhus. De har dessutom möjlighet att gå ut på en yta om minst 4 kvadratmeter/höna, där de kan "picka mask och beta gräs". 


Ekologisk produktion

Hönsen går fritt i stallar med sittpinnar, värpreden och strö på minst 1/3 av golvytan. Max 6 höns/kvadatmeter (motsvarar drygt 1600 kvadratcentimeter/höna). Max 3000 hönor i varje djuravdelning. Hönsen kan sprätta och bada i ströet inomhus. De har dessutom möjlighet att gå ut på en gräsbevuxen yta om minst 4 m2/höna där de kan "picka mask och beta gräs". 

Hönsen utfodras med ekologiskt foder och grovfoder (t.ex. rotfrukter och hö). Det finns särskilda krav för medicinering och karenstid efter medicinering, liksom för uppfödning av kycklingarna.

Begreppet ekologisk är inte liktydigt med Krav. I Sverige är dock all ekologisk produktion också Krav-godkänd, vilket innebär att konstgödsel och bekämpningsmedel inte får användas på gården.


Av upphovsrättsskäl kan jag tyvärr inte publicera bilder på de olika produktionsformernna. Gå gärna in på Svenska ägg för att se hur det ser ut.


Jag kan inte låta bli att jämföra med min egen hönshållning för husbehov, även om det naturligtvis är en helt annan sak än industriell produktion. Mina höns har ca 4600 kvadratcentimeter/höna inomhus, samt uppskattningsvis 10 kvadratmeter var utomhus. Fast i realiteten har de i princip obegränsad yta utomhus. De rymmer nämligen lite som de vill... 

Jag kan däremot inte säga att mina höns producerar vare sig ekologiska eller Krav-ägg. De får nämligen helt vanligt vete, majs och värpfoder som inte är ekologiskt odlat. Plus grönsaksavfall från köket, frukt- och trädgårdslandet. 



Nästa: Man kunde ju tro att ekologisk produktion betraktas som den odisputabelt bästa modellen. Men så är det faktiskt inte. Jag granskar argumenten.



Så här ser det ut för mina egna höns:


Ibland håller de sig i hönsgården...
...och ibland går de lite som de vill.








Alla höns sandbadar för att hålla sig rena


Fallfrukt är utmärkt hönsföda.














1 kommentar:

  1. hej!

    Vart har du hittat uppgifterna om vilka ytor som är tillåtna till hönsen? Är det på svenska ägg? Har kollat runt lite men hittar inget.

    Glada hälsningar Nadine, nadinecannert@gmail.com

    SvaraRadera